Ervaringsdeskundige TOS aan het woord – Taalontwikkelingsstoornis

Voor Super Family  interviewen wij eens in de zoveel tijd een ervaringsdeskundige met een TOS of andere taal/spraakproblematiek. Als er iemand is die daar van alles over kan vertellen, dan is het Michel Pellen. Hij heeft zelf een TOS en deelt zijn ervaring om andere verder te helpen. 

Deze keer is het interview net wat anders. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder! 

Blogpost door: Jessica Mulder 

 

Super Family zet TOS op de kaart en daarom loop ik een dagje mee op de set van ‘De onzichtbare wereld die TOS heet’ zodat ik Michel Pennel kan interviewen. Vandaag staat hij voor de camera. Hij heeft zelf een TOS, maar eigenlijk merk ik daar helemaal niet zo veel van. Als we binnenkomen worden we hartelijk ontvangen door Michel en zijn vrouw. Met een kop koffie wordt er over van alles gekletst. Dat Michel een TOS heeft vergeet ik nu compleet. Tegenover mij zit een ondernemend vrolijke type en een vader van twee kinderen. Iemand die met van alles bezig is. Een nieuwe opleiding, zijn boek herschrijven, lezingen geven. Pas als ik ga beginnen aan mijn korte interview schiet het mij weer te binnen: oh ja, ik heb hier natuurlijk een ware ervaringsdeskundige voor me! 

Terwijl de set wordt opgezet, vraag ik Michel waarom hij mee doet. Hij vertelt me dat hij het belangrijk vindt dat mensen kunnen zien dat je heel ver kan komen. Ondanks een TOS. Natuurlijk deelt hij ook dezelfde missie als Super Family. Namelijk TOS op de kaart zetten. Michel weet dat de documentaire nog een budget nodig heeft, als ik vraag waarom mensen zouden moeten doneren moet hij even nadenken. Niet veel later weet hij het en slaat de spijker op zijn kop. Ook vraag ik hem waar zich allemaal mee bezig houdt. Wat betreft TOS doe hij van alles. Hij helpt kinderen met de acceptatie van hun TOS en brengt ze ook bij elkaar. Als Michel eenmaal zijn verhaal doet voor de grote camera, luister ik aandachtig mee. Wat een inspirerend verhaal! Des te meer besef ik me dat zo belangrijk is dat de wereld begrijpt wat een TOS is. Al binnen een paar takes staat het erop. Dat zullen vast weer een paar mooie fragmenten voor de documentaire die bijna af is. 

Zo’n dagje op de set is natuurlijk heel interessant. Niet alleen om te zien hoe van alles werkt met camera, licht en geluid. Ook om Michel te ontmoeten. Zijn positieve instelling inspireert. Moet je nagaan wat dat voor kinderen met een TOS zou betekenen! 

Voor de documentaire is een crowdfunding gestart. Wil jij deze documentaire ondersteunen? Dat kan via deze pagina: https://cinecrowd.com/node/12050